Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Υπάρχει και φιλότιμο;;;


Από τη ταινία "Υπάρχει και φιλότιμο" του 1965:
Σχεδόν 50 χρόνια μετά, κανένας χριστιανός δεν βρέθηκε να καθαρίσει το σάπιο και να εξαφανίσει τα σκουλήκια.

Και πως να βρεθεί;;; Έμεινε και κανένας Έλληνας με φιλότιμο σε αυτόν τον τόπο;;;

Φιλότιμο: αξιοπρέπεια, τιμή, περηφάνια, το χαρακτηριστικό εκείνου που είναι συχνά υπέρ το δέον συνεπής προς τις υποχρεώσεις του, που πρόθυμα εκτελεί τα καθήκοντά του, με ευσυνειδησία, εκείνου που δεν θέλει να δίνει δικαιώματα να θιγεί η τιμή και η υπόληψή του.

Πόσοι από μας είπαμε όχι στο ρουσφέτι μόνο και μόνο από ένα φιλότιμο;;; Πόσοι από μας ακολουθήσαμε πιστά τις διατάξεις ενός νόμου έστω κι αν ξέραμε ότι συγκεκριμένος νόμος δεν ήταν και ο πιο τέλειος;; Να το κάναμε έτσι από φιλότιμο, όχι από φόβο μη μας πιάσουν. Αντίθετα τόσα χρόνια όποιος έβρισκε το παραθυράκι του νόμου ήταν ο μάγκας.

Και φυσικά κάποιος θα πει «ε τόσο σκατά που ήταν το σύστημα τι άλλο να κάναμε; Αναγκαστικά έπρεπε να το παρακάμψουμε για να γίνει η δουλειά μας». Ε δεν είναι λογική αυτή και πρέπει επιτέλους να το χωνέψουμε. Εμείς οι ίδιοι είμαστε το σύστημα, εμείς το φτιάχνουμε κι εμείς κινούμε τα γρανάζια του.

Δεν ξέρω αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, δηλαδή αν η δική μας έλλειψη φιλότιμου έφτιαξε και συντήρησε αυτό το φαύλο κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικό σύστημα ή αν αυτό το σύστημα μας έκανε να χάσουμε το φιλότιμό μας.

Μάλλον κλίνω προς το δεύτερο αλλά νομίζω δεν έχει σημασία, γιατί ένας φαύλος κύκλος αγαπητοί έχει δύο ημικύκλια. Και το φαύλο ημικύκλιο της πολιτικής ατιμίας και ατιμωρησίας χρειάζεται το ημικύκλιο της δικής έλλειψης φιλότιμου για να κλείσει και να γίνει κύκλος που δεν σπάει με τίποτα. Χαλκάς έγινε…αλυσίδα στον λαιμό μας.

 Και επιτέλους ας σταματήσουμε να περιμένομε αυτόν τον «φιλότιμο χριστιανό» που θα καθαρίσει τη σαπίλα και θα ποδοπατήσει τα σκουλήκια. Ας σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι ένας πολιτικός ηγέτης θα φέρει την άνοιξη στην κοινωνίας μας. Οι φιλότιμοι πολιτικοί ηγέτες έρχονται από φιλότιμους λαούς. Και τη δεκαετία του 50’ και 60’ οι Έλληνες ήταν φτωχοί αλλά είχαν φιλότιμο. Η φτώχια χωρίς φιλότιμο εξαγριώνει τους ανθρώπους και κάνει την κοινωνία ζούγκλα.

Ο τόπος μας δεν χρειάζεται ούτε λαϊκές ούτε εθνοσωτήριες επαναστάσεις. Δεν χρειάζεται σωτήριους Σαμαράδες, Τσίπρες, Βενιζέλους, Καμμένους, Κουβέλιδες....καλά για Μιχαλολιάκους δεν το συζητώ καν.

Χρειάζεται αρχές, αξίες, ηθική, τιμιότητα....
Χρειάζεται ΦΙΛΟΤΙΜΟ γαμώ το στανιό μου μέσα...Υ.Γ: Μάλλον πρέπει να αλλάξω nick γιατί στις μέρες μας το κλίμα δεν σηκώνει ούτε για πλάκα ένα τέτοιο nickname που προήλθε από ένα παρεΐστικο αστείο στις συνευρέσεις ατελείωτου gaming μεταξύ των μελών του PPR.

4 σχόλια:

mpourmpoulithra ! είπε...

Δεν ξέρω αν τελικά θα αποκτήσουμε φιλότιμο ως λαός και σε αυτό μας βοηθάει όπως μπορεί το σύστημα!
Και στο σύστημα μπαίνουν άνθρωποι που προηγουμένως το έβριζαν.Όλοι αυτοί οι διεφθαρμένοι ήταν κάποτε
"θύματα" του συστήματος.
Είναι όπως πολύ σωστά αναφέρεις, φαύλος κύκλος!
Ο καθένας από μας πρέπει να αλλάξει και να μεταλαμπαδεύσει τις αρχές του και στις επόμενες γενιές μπας και αρχίζει να αλλάζει κάτι αρκετά χρόνια μετά...αν και προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να γίνει ποτέ!

Υ.Γ. Να αλλάξεις nick.

frontman είπε...

Ένας θειος μου που ζει στο Σικάγο (τυπικός εύπορος Ελληνοαμερικάνος με προφορά και τις σχετικές σαχλονοσταλγίες για τζατζίκι και μπουζούκι) με έλεγε μια φορά ότι στα Αγγλικά δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση της λέξης "φιλότιμο".

Ίσως λοιπόν η έννοια "φιλότιμο" είναι όντως ελληνική σύλληψη ακριβώς για το λόγο ότι είναι μία αναγνωρισμένη απώλεια.

Ανώνυμος είπε...

όποιος έχει φιλότιμο στη σήμερον εποχή, τον εκμεταλλεύονται στο full. δεν μπορείς να επιβιώσεις μέσα σε μια τέτοια κοινωνία που θα σε φάει ο άλλος για να επιβιώσει.
όσο για το nickname σου τώρα είναι που δεν πρέπει να το αλλάξεις. πλάκα στην πλάκα μπορεί να το έβγαλες στην παρέα σου αλλά τώρα μας λείπει η πραγματική ΧΟΥΝΤΑ.

να χέσω τις ιδέες του κάθε νεοφιλελεύθερου (σοσιαλ)δημοκράτη.

singingdagger είπε...

Ωωω ! Τι θαρραλέο εκ μέρος σου Ανώνυμε να καταφέρεις ένα τέτοιο χτύπημα στο σάπιο σύστημα!
Έχεις απόλυτο δίκιο η χούντα , συγγνώμη,η ΧΟΥΝΤΑ είναι λύση.
Άλλωστε με σκατά και γύψο άλλοι φτιάχνουν σπίτια , μην τα υποτιμάμε ,είναι και πράσινη ανάπτυξη.