Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Space Art!

Τι εκπληκτικό πράγμα που είναι η φύση! Πόσα όμορφα και μοναδικά έργα τέχνης είναι τα δημιουργήματά της..! Από τα πιο ψηλά βουνά μέχρι τον πιο ταπεινό μικροοργανισμό! Όλα έχουν ένα δικό τους μήνυμα να προσδώσουνε και μια δικιά τους ιστορία να πούνε! Έχετε καθήσει ποτέ να χαζέψετε τον ουρανό, παρακολουθόντας τα σύννεφα και τους περίεργους σχηματισμούς που παίρνουνε; Άλλωτε δημιουργώντας ανθρώπους που τρέχουνε, άλλωτε δράκους που πετάνε ή ψάρια που αιωρούνται λες και είναι στον ωκεανό! Θαυμάσια έργα τέχνης, που εμφανίζονται και εξαφανίζονται σε δευτερόλεπτα, απαγγέλλοντας ένα ποίημα ζωής και δημιουργίας!

Όμως η φύση δεν περιορίζει την τέχνη της στον δικό μας μικρόκοσμο. Η φύση μοιράζει το ταλέντο της σε κάθε γωνιά του σύμπαντος με τον ίδιο δημιουργικό τρόπο. Ευτυχώς που ο άνθρωπος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπόρεσε να κοιτάξει ψηλά, πέρα από το γαλάζιο ουρανό και να στρέψει τη ματιά του σε αυτά τα θαυμάσια "κοσμικά κοσμήματα"! Ορίστε μερικές εικόνες που αλίευσα από το site του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το μικρό μας πλανήτη από το 1990 και που μας στέλνει από τότε σωρεία όμορφων εικόνων και πληροφοριών:

1. Το Άλογο

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά νεφελώματα που έχουν ανακαλυφθεί! Το "Horsehead Nebula" σίγουρα το έχουμε δει σε κάποιο βιβλίο ή περιοδικό, ξυπνόντας σε όλους μας την επιθυμία να μάθουμε τι είναι τα νεφελώματα και πως δημιουργούνται.

2. Η φωλιά των Αετών

Ένας αετός ξεκουράζεται στη φωλιά του που βρίσκεται πάνω σε ένα κακοτράχαλο βράχο. Την ίδια στιγμή φτάνει το ταίρι του φαίρνοντας το φαγητό της ημέρας! Τα μικρά φωτάκια που ξεχωρίζουν μπροστά από το "Eagle Nebula" είναι τεράστια αστέρια, όπως ο Ήλιος μας και βρίσκονται έτη φωτός πιο κοντά σε εμάς! Φανταστείτε πόσο μεγάλοι είναι αυτοί οι αετοί!!!

3. Η Διαστημική Λεωφόρος

Τα απομεινάρια ενός υπερκαινοφανούς (supernova) άφησαν μία δέσμη σκόνης και σωματιδίων, δημιουργώντας έναν πελώριο αυτοκινητόδρομο! Είστε για μια κόντρα με τα διαγαλαξιακά μας αυτοκίνητα;;

4. Λίγη μουσικούλα μήπως;

Βαρεθήκατε μήπως την ψυχρή σιωπή του διαστήματος; Έμαθα ότι το "Egg Nebula" μόλις κυκλοφόρισε το καινούργιο του CD και λένε ότι είναι πολύ καλό! Πολύ θα ήθελα να το ακούσω!

5. Γιορτινά στολίδια

Δείτε πόσο όμορφο είναι αυτό το σμήνος αστεριών στο Ωμέγα του Κενταύρου! Θαρρείς και μαζευτήκανε από κάποιο χριστουγεννιάτικο δέντρο! Το ομορφότερο και εντυπωσιακότερο δέντρο του κόσμου σίγουρα!!

6. Γορίλες στον ωκεανό

Μια οικογένεια γορίλων ψάχνει να βρει το δρόμο της μέσα στο αχανές διάστημα! Μπροστά τους περνάει ένα τεράστιο διαβολόψαρο (manta ray)! Τι θέλει να μας πει με αυτή τη σουρεαλιστική και όμορφη εικόνα το "Carina Nebula";

7. Η γέννηση του Ιππόκαμπου

Στη Γη οι ιππόκαμποι γεννιούνται από το σώμα του αρσενικού γονέα. Στο διάστημα γεννιούνται από την αστρική σκόνη! Μα τι περίεργα πλάσματα...!

8. Καρπούζι δροσερό!

Έλααα πάρε πάρε καρπούζι δροσερόοοο...!
Το "Cat's Eye Nebula" πήρε το όνομα του από τον λαμπρό αστέρα που βρίσκεται στο κέντρο του και που χάνει την αστρική του μάζα δημιουργώντας αυτό το τεράστιο κοσμικό φρούτο για πάνω από χίλια χρόνια!! Λέτε να έχει ωριμάσει;;

9. Κανόνι

"ΜΠΑΜ!! Ένας δυνατός κρότος βγήκε από το μωβ κανόνι και έσπασε τη σιγή ενώ μια πελώρια λάμψη φώτισε τις μακρινές γωνιές του διαστήματος!"
Στο σύμπαν, παρόλη την ησυχία που επικρατεί, πάντα θα υπάρχουν βίαια φαινόμενα όπως αυτή η δέσμη αερίων που εκτοξεύεται από τη θερμότητα μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας (supermassive black hole)!

10. Ο νεκρός Ιππότης

Ποιος ξέρει πόσα μυθικά τέρατα κατατρόπωσε αυτός ο γενναίος ιππότης πριν χάσει τη ζωή του; Τώρα το κορμί του ταξιδεύει στα κύματα του "Carina Nebula" αναζητώντας τη λήθη! Ας είναι όμως.. Η τεράστια πανοπλία του θα δώσει ζωή σε εκατοντάδες καινούργια αστέρια..!

11. Κεφάλι

Ένα περίεργο ανθρώπινο κεφάλι άρχισε να σχηματίζεται από τα απομεινάρια ενός υπερκαινοφανούς (supernova)! Σίγουρα λίγο ανατριχιαστικό αλλά ποιος ξέρει πως θα μοιάζει σε μερικές χιλιάδες χρόνια..;

12. Σομπρέρο

Δείτε πόσο λεπτός είναι αυτός ο γαλαξίας!! Στο κέντρο του έχει ένα τεράστιο λαμπρό πυρήνα, ενώ η διόγκωση του δίσκου του είναι ασυνήθιστα μεγάλη! Αποτέλεσμα της ανεξήγητης αυτής διόγκωσης ήταν ο δίσκος, εκτός από πολύ μεγάλος, να γίνει και πολύ λεπτός θυμίζοντας τα περίφημα μεξικάνικα καπέλα!! Το πρόβλημα είναι όμως ότι είναι λίγο μεγάλο για να το φορέσει κάποιος.. Ούτε στο κεφάλι της προηγούμενης φωτογραφίας δε μπαίνει...!

13. Μπομπονιέρα

Αυτό το αστρικό σμήνος έχει φωτογραφηθεί μπροστά από ένα τεράστιο νέφος σκόνης, φτιάχνοντας μια φωτεινή μπομπονιέρα! Λαμπερά κουφετάκια τυλιγμένα σε αστρικό τούλι! Πανέμορφη!

14. Η Πεταλούδα

Όλοι μας θαυμάζουμε τις όμορφες πεταλούδες! Το "Butterfly Nebula", που έχει πάρει το όνομά του από το χαριτωμένο ζωύφιο, πετάει ανέμελο αναζητώντας διαστημικά λουλούδια!

15. Μια όαση στο διάστημα!

"Ουυφ.. δίψασα με αυτό το διαγαλαξιακό ταξίδι... Λένε ότι κάπου εκεί κοντά στον αστερισμό της Ιστίας, υπάρχει μία όαση με γάργαρο νερό!"
Το πλανητικό νεφέλωμα "Southern Ring" έχει στο κέντρο του δύο αστέρια. Το ένα από τα δύο έχει εκτοξεύσει το περίβλημα της αστρικής του μάζας και έχει γίνει ένας λευκός νάνος. Το δεύτερο (το μεγαλύτερο) διαχέει το φως του μέσα από την ύλη που έχει χάσει ο λευκός νάνος, δημιουργώντας κυανοπράσινους χρωματισμούς που θυμίζουν τροπική λιμνούλα! Είστε για μια βουτιά;;!

16. Κοσμική Παπαρίλα

Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος! Πρόκειται για το νεφέλωμα αντανάκλασης "NGC-1999" για το οποίο οι αστροφυσικοί δεν είχαν αρκετή φαντασία ώστε να του δώσουν ένα προφανές όνομα.. Δε θα μπορούσε η παπαρίλα να απουσιάζει από τη γκαλερί της διαστημικής τέχνης! Είναι "φως φανάρι" ότι το "NGC-1999" μοιάζει με μια γιγάντια διαστημική ψωλή, με κοντό κορμό και μεγάλο κεφάλι! Μέχρι και μπομπόλια έχει!! Και αν δυσκολεύεστε να τη διακρίνετε, αφήστε με να σας βοηθήσω:


Τυχαίο; Δε νομίζω...!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μόλις άκουσα τον τελευταίο σταθμό από διάφανα κρίνα .Νομίζω ταιρίαζει τέλεια μ αυτές τις εικόνες και μετά δάκρυα οργής μες το σκοτάδι........

geo

Ανώνυμος είπε...

ε αιν! παντού υπάρχουν ψωλές!


τσιου

Durden_Alie είπε...

Geo on board!!!!!!!!!!!!!

Παπάρια εδώ χτυπάμε προσοχή όλοι! :-)

Dr Chaos είπε...

Τιγκα, τιγκα, τιγκα.... στην ψωληηηη!

frontman είπε...

είναι ήλιος και μαζί βροχή...
είναι κόλαση, παράδεισος μαζί...

Κομματάρα φίλε!

Geohub.. Achtung!!